Nieuwe ‘Jesus Christ Superstar’ is een intense musicalervaring met een aaibare Jezus

Vlak voor het slotapplaus losbarst, na zijn laatste scène, sluit Jeangu Macrooy zijn ogen. Het duurt te lang om het knipperen te noemen; het is te kort voor een bewuste handeling. Hij is bezweet, zit onder het nepbloed, zijn handen zweven voor zijn borst. Het is volbracht, straalt hij uit. En zo voelt het precies na deze mokerslag van Jesus Christ Superstar.

De verwachtingen rond deze nieuwe musical, geregisseerd door Ivo van Hove, waren hooggespannen. De Belgische theaterregisseur is een grote naam: bekend als voormalig directeur van Internationaal Theater Amsterdam en bejubeld voor onder meer Lazarus, de musical die hij samen met David Bowie ontwikkelde. Dat Van Hove musicals regisseert is niet nieuw – hij maakte in 2000 al Rent en recent een radicale bewerking van West Side Story op Broadway -, maar na de psychedelische trip die Lazarus was, is het de vraag hoe hij een reli-klassieker als Jesus Christ aanpakt.


Lees ook
West Side Story: de gang trekt, maar je kúnt er uitbreken

In <strong>Ivo van Hoves productie van ‘West Side Story’ in New York</strong> zijn de <em>gangs</em> min of meer van onze tijd: zwart en wit door elkaar bij de Jets, maar nog wel Puerto Ricanen bij de Sharks.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/nieuwe-ac280c298jesus-christ-superstarac280c299-is-een-intense-musicalervaring-met-een-aaibare-jezus.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De rockopera over het lijdensverhaal van Christus werd in de jaren zeventig wereldberoemd, mede door een populaire verfilming. Hele volksstammen zingen de muziek van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice mee, hebben de soundtrack op lp grijsgedraaid. Toch is het even geleden dat een Nederlandse producent zich eraan waagde: in 2005 bracht Stage Entertainment de musical als laatste op de planken.</p>
<p>Het verschil tussen die versie en Van Hove’s creatie had nauwelijks groter kunnen zijn. Dit keer is de muziek niet vertaald, maar is de hele show in het Engels. En de interpretatie van Van Hove is rauw en duister. De apostelen zijn gespierd, met torso’s vol tatoeages; zweet en bloed vloeit rijkelijk. Dit gebeurt allemaal op een rond podiumpje, waaromheen op het toneel ook publiek zit. Rook stijgt op tussen metalen vloerplaten. In dit intieme toneelbeeld komen de duetten dichtbij en maken ensemblescènes indruk.</p>
<p><dmt-quote type=De apostelen zijn gespierd, met torso’s vol tatoeages; zweet en bloed vloeit rijkelijk

Een baken van rust

De vaste vormgevingspartner van Van Hove, Jan Versweyveld, laat koel wit-blauw licht wisselen met gele en oranje lichtbundels, waardoor de sfeer razendsnel kan omslaan. In het verder lege decor spoelt het ensemble over het toneel in krachtige choreografieën van Jan Martens. De acteurs liggen te rusten, beginnen te beuken of slaan tegen hun verlosser op, als de branding tegen een rotspartij. Jezus torent boven hen uit: een pilaar, baken van rust.

De musical ‘Jesus Christ Superstar’ in de regie van Ivo van Hove.
Foto Jan Versweyveld

In zijn hoofdrol straalt Jeangu Macrooy een kwetsbaarheid uit, die je niet meteen verwacht bij een Jezus, maar die hem wel heel aaibaar maakt. De zanger deed een paar jaar geleden mee aan het Songfestival en blijkt vocaal een voltreffer voor deze rol. Zijn uitvoering van een nummer als ‘Gethsemane’ is ronduit magistraal. Macrooys stem is warm en bijna vloeibaar in rustige melodieën, maar kan ook snoeihard uithalen. De noten die hij produceert, kunnen je de adem ontnemen; als acteur merk je minder ervaring. Zijn spel oogt schuchter.


Lees ook
Jeangu Macrooy: in Suriname waren er geen homoseksuele rolmodellen voor mij

Jeangu Macrooy.

Iets soortgelijks geldt voor tegenspeler (en eveneens zanger) Lucas Hamming, die Judas speelt – een rol die hij al eens vertolkte bij het tv-evenement The Passion. Hamming laat zijn liedjes van de bühne razen met een stem die in de hoogte veel kracht heeft, maar schiet soms uit de bocht. Daarbij staat zijn Judas aanhoudend in standje verontwaardigd. De zangers slaan zich door hun scènes heen en redden het, hakken over de sloot.

Ritmisch zweepslagen

Gelukkig is de verdere cast sterk, met een solide ensemble en florerende acteurs als Magtel de Laat (Mary Magdalena) en Edwin Jonker (Pilate). Haar uitvoeringen van ‘Everything’s alright’ en ‘I don’t know how to love him’ zijn ontroerend; hij is heer en meester in onder meer ‘Trial before Pilate’. Die intense scène vormt sowieso één van de hoogtepunten van de musical. Het is een ware krachttoer met ritmische zweepslagen op ijzer, Jezus in het midden van een kring, nauwelijks nog op zijn benen.

Van Hove bouwt de voorstelling vaardig op: Jezus werd verafgood en wordt uiteindelijk verafschuwd. De hevigheid waarmee deze omslag plaatsvindt, is schokkend. Iemand op een voetstuk plaatsen, lijkt vooral met eigenbelang te maken te hebben. Zo is Jesus Christ Superstar een intense theaterbelevenis, die de angstaanjagende wispelturigheid van de massa aanstipt.